Híd Egyesület
Híd Egyesület Non-profit Akadémia
Híd Egyesület: képzés, felvételi, érettségi

Az önkéntesség európai éve - 2011

Az Európai Unió 1983 óta rendezi meg a különféle témákra koncentráló "Európai Éveket". Az EU minden évre megjelöl egy tevékenységi területet, mely kapcsán egész Európában egységes témákhoz kapcsolódó kampánnyal igyekszik az állampolgárok tájékozottságát növelni és a nemzeti kormányok figyelmét az adott témakörre irányítani.
A Tanács döntése szerint a 2011-es tematikus évet az önkéntesség témájának szenteli az Unió. A 2011-es dátumnak szimbolikus jelentése is van, hiszen 2001 az önkéntesség nemzetközi éve volt, az európai intézmények pedig most ismételten szeretnék felhívni a figyelmet erre az Európa szerte milliókat megmozgató tevékenységre.
Az önkéntesség európai éve fő célja, hogy minél többen végezzenek önkéntes munkát. Ennek érdekében az EU arra törekszik, hogy:

  • megkönnyítse az önkéntessé válást
  • megjutalmazza az önkéntesek munkáját
  • javítsa az önkéntes munka színvonalát képzésekkel
  • tájékoztassa a nagyközönséget arról, milyen értéket képvisel az önkéntes munka.

Az európai év hazánk számára is lehetőséget teremt arra, hogy egyrészt összegyűjtsük és bemutassuk eddigi jó gyakorlatainkat az önkéntesség terén, másrészt minél szélesebb körben, minél több társadalmi réteget megszólítva tudatosítsuk az emberekben az önkéntes tevékenységek és az aktív állampolgárság pozitív következményeit.
Az önkéntesség az EU egyik alapelve, mely hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, mindemellett az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, segítik a társadalmi szolidaritást, valamint sokoldalú tapasztalatot nyújtanak. Az önkéntes tevékenységek kifejezés a bármilyen formában végzett önkéntes tevékenységekre vonatkozik, amelyeket a személy szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez. Az önkéntes tevékenységek mind az önkéntesnek, mind a közösségeknek és a társadalom egészének a javára szolgálnak. Az önkéntes tevékenységek nem helyettesítik a hivatásszerű, fizetett munkalehetőségeket, de hozzáadott értéket nyújtanak a társadalom számára.

Az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai éve segít majd bebizonyítani, hogy az önkéntesség az aktív polgárság és a demokrácia egyik kulcsfontosságú tényezőjének számít, mivel olyan európai értékeket valósít meg, mint például a szolidaritás és a megkülönböztetés-mentesség, és ezzel hozzájárul az európai társadalmak harmonikus fejlődéséhez.

Az önkéntesség európai éve keretében megrendezett programok közül néhány:

A nyitórendezvényre 2011. január 8-án került sor a Millenáris Teátrumban, melyen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök és Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke is.
A rendezvényen az önkéntes munka hazai nagyköveteit is bemutatták (Miklósa Erika operaénekesnő, Feke Pál musicalszínész, Vajda Attila kenuversenyző).

A 2011. június 4-én megrendezett Önkéntesek Napja című rendezvény elsődleges célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen olyan szervezeteknek, melyek önkéntesekkel végzik mindennapi tevékenységüket. Az esemény során az érdeklődők kipróbálhattak különféle önkéntes tevékenységeket, informálódhattak a szervezetek tevékenységeiről. Az Önkéntesek Napja rendezvény országszerte több városban zajlott a helyi sajátosságokhoz idomulva.

2011. augusztus 12-15-ig rendezték meg a 3. Magyarok Országos Gyűlése és Vásár elnevezésű rendezvényt Bösztörpusztán,melyet a Magyarok Szövetsége szervez minden évben. A három évvel ezelőtt alakult civil mozgalom azt a célt tűzte maga elé, hogy pusztán emberi összefogással új, működőképes közösségeket hívjon életre. Ennek e munkának csúcspontja a Bösztörpusztán megtartott három napos rendezvény: a Magyarok Országos Gyűlése és Vására, amely több száz önkéntesen szerveződő települési közösség összefogása nyomán valósulhatott meg. A Kunszentmiklós-bösztörpusztai rendezvény 2000 programjával 3000 önkéntes fellépőjével az ország legnagyobb társadalmi, kulturális, hagyományőrző rendezvénye és magyar termékek vására lett. Több ezer ember tevékeny munkájának köszönhetően egy teljes város épül fel a kiskunsági puszta közepén.

Az önkéntesség európai éve alkalmából rendezik meg Szentendrén a Szent Márton újborfesztivál és libator fesztivált november 12-13-án.

K. Cs.

Forrás: Civilia Világa 2011/2 (www.onkentesseg2011.hu)

<< vissza

 

Főoldal | 1%-os kampány | HÍE Egyesület bemutatkozik | HÍE Egyesület tevékenysége | Ajánlott könyvek | Hasznos információk | Non-profit Akadémia | Levél nekünk | Partnereink | Impresszum | Oldaltérkép | Érettségi