Híd Egyesület
Híd Egyesület Non-profit Akadémia
Híd Egyesület: képzés, felvételi, érettségi

Béren kívüli juttatások
Mit érdemes adni a dolgozóknak 2009. év végéig?
Hasznos tanácsok munkáltatóknak.

2009-ben a legtöbb béren kívüli juttatás adómentesen adható a munkavállalóknak a jogszabályban előírt értékhatárig. Ez a jelenleg nagyon előnyös helyzet 2010-től megváltozik, és jelentős forintokat kell fizetnünk az APEH-nak, ha béren kívüli juttatás adunk, ezért még idén érdemes kihasználni az adómentességet.

Melyik adómentes juttatási formák a legjobban kihasználhatók?

Étkezési utalvány
A legnépszerűbb utalványforma az étkezési jegy.
Az úgynevezett meleg étkezési utalvány, amelyet készétel fogyasztásra fordíthatunk, maximum 12.000,- Ft értékben adható havonta. Ez többek között (gyors)éttermekben, látvány pékségekben, étel házhoz szállító cégeknél váltható be.
Az úgynevezett hideg étkezési utalvány havonta maximum 6.000,- Ft értékben adható adómentesen. Ez az utalvány a legtöbb élelmiszer boltban levásárolható élelmiszerre.

Üdülési csekk
Ha még nem adtunk a dolgozóknak üdülési csekket, használjuk ki az alkalmat. Az üdülési csekk a kiállítástól számított egy évig érvényes. Az elfogadó helyek listája megtalálható a www.nusz.hu oldalon, mely 17 különböző kategóriát tartalmaz. Pl.: szállás és hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatások, autópályadíj, egészségmegőrzés stb.
A maximálisan adható adómentes utalvány összege 71.500,- Ft, amit a Ptk.-ban meghatározott közeli hozzátartozóknak is adható, ha a hozzátartozók nem kaptak más munkáltatótól. Erről érdemes nyilatkozatot aláíratni a hozzátartozóval.

Adómentes ajándék utalvány
A multi kategóriás adómentes ajándék utalvány évente 3 alkalommal adható, alkalmanként 7.150,- Ft értékben. Az alkalmakat mi határozhatjuk meg, így akár az év utolsó 2 hónapjában is kiadhatjuk az utalványokat, amelyek az élelmiszertől a műszaki cikkeken át, a ruházatig, szinte mindenre felhasználható. További előnye, hogy közeli hozzátartozóknak szintén adható, függetlenül attól, hogy saját munkáltatójától kapott-e már ilyen juttatást. Egyetlen feltétel, hogy a közeli hozzátartozó és a munkavállaló lakcímkártyáján azonos lakcím szerepeljen. Erről, illetve a rokonsági fok tényéről érdemes egy közös nyilatkozatot aláíratatni a dolgozóval és a közeli hozzátartozókkal is.

Kultúra utalvány
A kultúra utalvány, hivatalos nevén művelődési intézményi szolgáltatás, maximum 71.500,- Ft értékben adható, ami kulturális szolgáltatásokra, például mozi, színház, fesztivál, kiállítás belépőkre vehető igénybe. Az utalvány a Ptk.-ban meghatározott közeli hozzátartozóknak is adható, amennyiben a hozzátartozók más munkáltatótól nem kaptak. Erről szintén érdemes nyilatkozatot aláíratatni a hozzátartozóval.

Önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás
Ez a juttatási forma akkor adható, ha a dolgozó valamely önkéntes nyugdíjpénztárnak, illetve egészségpénztárnak tagja, és ezt a tagsági okiratával igazolni tudja. Az adómentesen adható havi maximális összeg a nyugdíjpénztárak esetében a minimálbér 50%-a, azaz 35.750,- Ft, az egészségpénztáraknál a minimálbér 30%-a, azaz 21.400,- Ft.
Amennyiben a maximum összegnél kevesebbet utalunk a pénztárba, akkor figyelembe kell venni a pénztáraknál előírt minimum havi befizetési kötelezettséget, ami általában havi 1.500 - 6.000,- Ft között változik. Amennyiben a munkáltatói hozzájárulás nem éri el a minimum befizetési kötelezettséget, úgy azt meg lehet osztani a munkáltató és a munkavállaló között. Egyéb esetben a munkavállalónak egyéni befizetési kötelezettsége nincs.
Amennyiben a munkavállaló egyén befizetést kezdeményez az önkéntes pénztár felé, úgy a befizetett összeg 30%-nak az erejéig adójóváírásra jogosult, melyet az évi adóbevallást követően az APEH a megjelölt önkéntes pénztári számlán ír jóvá. Az adójóváírás független a jövedelemtől, azonban az életkortól, illetve egyéb tényezőktől függően a maximális összege 100.000 - 130.000,- Ft között változik.

Internet munkáltatói hozzájárulás
A munkáltató megtérítheti a munkavállaló otthoni internet költségeinek egészét, vagy annak egy részét. A munkáltató részéről ennek a legegyszerűbb módja, hogy az utalvány szolgáltatatótól internet utalványt vásárolunk az internet számla összegének megfelelő címletben, és kiadjuk a munkavállalónak, aki a saját szolgáltatójánál interneten keresztül, vagy személyesen ki tudja egyenlíteni a számláját. Mielőtt e mellett a forma mellett döntünk, érdemes a szolgáltatótól a részletekről informálódni, tekintettel arra, hogy viszonylag új utalványformáról van szó.

A másik módja, hogy bekérjük a munkavállaló vagy házastársa nevére szóló eredeti számlákat, és a befizetést igazoló bizonylatokat, és a munkavállalónak kifizetjük a számlán szereplő összeget.  Természetesen ezután nekünk kell megőrizni a számlákat.
Amennyiben az internet összegéről előre nyilatkoztatjuk a munkavállalót, úgy utólagos féléves vagy éves elszámolás terhe mellett, havonta előre kifizethetjük ezt az összeget. Amennyiben későbbiekben a munkavállaló nem tud elszámolni az eredeti számlákkal és a befizetést igazoló bizonylatokkal, úgy vissza kell vonnunk az adómentes hozzájárulást.

Helyi utazási költség megtérítése
A SZJA tv. lehetővé teszi, hogy a helyi utazási költségeket adómentesen megtérítse a munkáltató a bérletszelvény és a munkáltató nevére szóló számla ellenében.

Hasznos tippek
Érdemes még idén kihasználni az adómentes juttatások adta lehetőségeket, mert 2010-ben ezen juttatások adó vonzata jelentősen változni fog.
Valamennyi utalványra igaz, hogy amennyiben októberben rendeljük meg, akkor az utalványok 2010. december 31-ig érvényesek. Részletekért érdemes megkeresni a saját utalványforgalmazónkat.
A fent részletezett adómentes juttatási formákról az SZJA tv. 1. számú melléklete rendelkezik.

Forrás: Civilia Világa 2009/1

<< vissza

 

Főoldal | 1%-os kampány | HÍE Egyesület bemutatkozik | HÍE Egyesület tevékenysége | Ajánlott könyvek | Hasznos információk | Non-profit Akadémia | Levél nekünk | Partnereink | Impresszum | Oldaltérkép | Érettségi