Híd Egyesület
Híd Egyesület Non-profit Akadémia
Híd Egyesület: képzés, felvételi, érettségi

ADÓVÁLTOZÁSOK 2009

A Parlament elfogadta az első adó-, és járulékmódosító törvénycsomagot, ami szinte minden állampolgárt sújtani fog. Így 2009. júliusától, augusztusától, szeptemberétől és 2010. januárjától több törvény és jogszabály módosul. Ezúton szeretném idén immár másodszor tájékoztatni a Kedves Partnereket az új, illetve módosított adó illetve járulékfizetési kötelezettségekről.

Személyi jövedelemadóban történt változások

2009. január 1-jéig visszamenően változott az összevont adóalap adójának meghatározására szolgáló adótábla, az alsó 18%-os kulcs sávhatára 1 700 000 Ft-ról 1 900 000 Ft-ra emelkedett.
2009. szeptember 1-től megszűnik a családi pótlék adómentessége, mely adóterhet nem viselő járandóság lesz. Ez azt jelenti, hogy a rá eső adót nem kell megfizetni, de növeli az adó alapját. A családi pótlék fele a pótlékot ténylegesen felvevő magánszemély adóterhet nem viselő járandóságának számít majd, a másik fele a családi pótlékra szintén jogosult házastársa egyéb jövedelmeként lesz adóterhet nem viselő járandóság.

Általános forgalmi adóban történt változások

2009. július 1-től az áfa normál kulcsa 25%-ra emelkedik, melyhez egy 18%-os kedvezményes áfa kulcs társul. A 18%-os áfa kulcs a tej és a tejtermékek, valamint a kenyér és egyéb pékáruk értékesítésére vonatkozik. Így a korábbi 20%-os adókulcs megszűnik.
Az áfás számla, gépi nyugta kibocsátására alkalmas pénztárgépeket az érintett adóalanyoknak legkésőbb 2009. augusztus 31-ig kell átállítaniuk a megváltozott adómértékekre, amíg át nem állnak, addig kézzel kötelesek nyugtát vagy számlát kiállítani.

Egyszerűsített vállalkozási adót étintő változások

2009. év egészére 26 000 000 Ft-ra emelkedett az EVA bevételi értékhatára. 2010-ben a határ ismét 25 000 000 Ft lesz, ugyanúgy, mint 2008. évben.

A járulékfizetési kötelezettséget érintő változások

2009. július 1-től foglalkoztatók a biztosított járulékalapjának a minimálbér kétszereséig terjedő része után a korábbi 29% helyett 26% társadalombiztosítási járulékot kötelesek fizetni, melyből 0,5% pénzbeli, 1,5% természetbeni egészségbiztosítási járulék, míg a fennmaradó 24% nyugdíjbiztosítási járulék. A minimálbér kétszeresét meghaladó hányadát továbbra is a 29% társadalombiztosítási járulék terheli.
A munkaadói járulék mértéke is csökken, a minimálbér kétszereséig terjedő részre 1%-ot kell fizetni, az azt meghaladó részre továbbra is 3%-ot.
A vállalkozói járulék mértéke a minimálbér kétszereséig terjedő részre 2,5%, az ezt meghaladó része után változatlanul 4%-ot kell fizetni.

Az egészségbiztosítási ellátást érintő változások

2009. augusztus 1-jétől a biztosítási jogviszony megszűnése után kezdődő keresőképtelenség idejére járó táppénz (passzív táppénz) egynapi összege nem haladhatja meg a havi minimálbér 150%-nak a harmincad részét, továbbá legfeljebb 30 napig részesülhet táppénzben az, aki a biztosításának megszűnését követő három napon belül vált keresőképtelenné.
Szintén augusztus 1-jétől a táppénz havi összege nem haladhatja meg a táppénz első napján érvényes minimálbér 400%-át.
További változás, hogy a táppénz a fekvőbeteg-gyógyintézeti ápolás időtartamára és két évnél rövidebb folyamatos biztosítási idő esetén 50%, két évnél hosszabb biztosítási idő esetén pedig 60%.

A betegszabadság idejére a távolléti díj 2009. augusztus 1-től a korábbi 80% helyett 70%-ra csökken.

Bulyáki Anita
ügyvezető igazgató
NUMITOR MMIV Kft.

Forrás: Civilia Világa 2009/1

<< vissza

 

Főoldal | 1%-os kampány | HÍE Egyesület bemutatkozik | HÍE Egyesület tevékenysége | Ajánlott könyvek | Hasznos információk | Non-profit Akadémia | Levél nekünk | Partnereink | Impresszum | Oldaltérkép | Érettségi