Híd Egyesület
Híd Egyesület Non-profit Akadémia
Híd Egyesület: képzés, felvételi, érettségi

LAPTOP-KALAUZ
KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL

Először gondold át hogyan, és mire szeretnéd laptopodat használni, hogy kiválaszthasd a megfelelő árú és megfelelő szolgáltatásokat nyújtó modellt.

Az otthoni felhasználók egyre inkább elsődleges számítógépként használják a laptopjukat, hiszen azok mára hasonló teljesítményt és szolgáltatáskészletet nyújtanak, mint a hagyományos PC-k, ráadásul bárhová könnyen áthelyezhetőek. Ha otthoni használatra szeretnél notebookot venni, szinte bármelyik modell megteszi. Két fajtát emelünk ki ezek közül, amik szerintünk a legalkalmasabbak számodra: a baráti áron kapható, közepes méretű laptopok, és a PC-t helyettesítő laptopok, amik rengeteg szolgáltatást nyújtanak (mindent, amire csak egy PC használónak szüksége lehet).

Mindazoknak, akiknek szűkösek az anyagi kereteik és nap mint nap magukkal szeretnék hurcolni laptopjukat olyan modellek az ideálisak, amik nem túl drágák, kicsik, így könnyen hordozhatóak, mégis robosztusak és strapabírók.

Ha sokat utazol, a súly és a méret az elsődleges szempontok a választásban - még akkor is, ha a szolgáltatásokból és a teljesítményből kicsit fel kell áldoznod emiatt. A legkisebb és legkönnyebb notebookok jól hordozhatók, kevesebb, mint 2 kilót nyomnak, és nem vastagabbak egy spirálfüzetnél.

Ha a laptopot otthon és a munkahelyeden is egyaránt használod, utazásaidra is magaddal viszed, a hordozhatósági és a funkcionális szempontok között egy ésszerű kompromisszumot kell találnod: jó teljesítmény szükséges a különböző feladatok ellátásához, a sokféle program futtatásához, viszont nyilván nem jó egy ötkilós monstrumot magaddal cipelned.

Ha az előzőeknél jóval többet vársz el a laptopodtól, mert honlapokat szerkesztesz, videókat vágsz olyan modellre van szükséged, ami teljes körűen helyettesíteni tud egy asztali PC-t. A laptopnak ehhez nagy teljesítményű processzorra, nagy memóriára, jó grafikára, és nagy merevlemezre van szüksége.

Laptopokból különböző alakú és méretű modellek széles választéka áll rendelkezésünkre. A legkisebbek előnye a könnyű hordozhatóság (gyakran ezek néznek ki a legjobban is), ám ezeknek a billentyűzetük és képernyőjük is kisebb (ez kényelmetlen lehet), kevesebb szolgáltatást és rosszabb teljesítményt nyújtanak. Ezzel ellentétben a nagyobb, teljes körű szolgáltatásokat nyújtó modellek nagy helyigényűek, nehezen hordozhatóak.

Nincs tökéletes notebook: mindenképp valamilyen kompromisszumra kényszerülsz egy gép vásárlásakor. Ezért kell alaposan átgondolnod, mire fogod használni, és mi a fontosabb a számodra: az hogy mindenhol kéznél legyen, vagy az, hogy minél több lehetséges szolgáltatást nyújtson. Mérlegelési szempontok lehetnek még a számítási kapacitás, hosszú akkumulátor-élettartam, a kinézet és az ár.

Ultraportable: extra kis méretű
Hordozhatóság mindenek felett - ez a lehető legkisebb típus. A hordozhatóság a legfontosabb szempont azoknak, akik gépüket mindig és mindenhol maguk mellett akarják tudni, és sokat kell utazniuk. Ekkor azonban meg kell elégedned kisebb teljesítménnyel, kisebb billentyűzettel, képernyővel és kevesebb szolgáltatással. És bizony a speciális, kompakt kivitelnek az összes gyártó igen rendesen megkéri az árát.

Thin-and-light: vékony és könnyű
Optimális kompromisszum a teljesítmény, a hordozhatóság, a szolgáltatáskészlet és az ár szempontjai között. A nagyteljesítményű mobil processzorokkal simán fut a legtöbb program, és az ultraportable laptopokkal ellentétben a legtöbb ilyen modellnek normális méretű (vagyis kényelmesen használható) képernyője és billentyűzete van. Ezen kívül nagyobb merevlemezzel és beépített optikai meghajtóval is rendelkeznek. Sajnos jóval drágábbak, mint a nehezebb, közepes méretű laptopok, de ha jól hordozható és teljesítményben is megfelelő gépre van szükséged, ez a megoldás való neked.

Közepes méretű
Ebből a típusból nem mindegyik notebook olcsó, de a legtöbb olcsó laptop ide tartozik. Hogy miért? Míg az asztalit helyettesítő modellek nagy teljesítmény nyújtására vannak tervezve, a thin-and-light és ultraportable laptopok pedig a hordozhatóságra törekszenek, a közepes méretű laptopok nem specializálódtak egy kritérium teljesítésére sem. Kitűnően alkalmas alapvető számítógépes feladatok (pl. szövegszerkesztés, fotók tárolása) ellátására, filmeket nézni, CD-ket, DVD-ket kiírni vagy épp netezni. Valamivel kisebbek ugyan, mint az asztali gépet helyettesítő modellek, de talán nem eléggé ahhoz, hogy könnyen lehessen hurcolni őket mindenfele. Emiatt és a kicsit gyengébb akku-élettartam miatt nem ez az ideális választás a gyakori utazónak.

Desktop replacement: asztali helyett
A legnagyobb és legnehezebb típus, hiszen arra tervezték, hogy mindent meg lehessen rajta tenni, amit egy asztali PC-n meg lehet. Nem is alkalmas rá, hogy magunkkal vigyük bárhová, ami a szomszéd szobánál messzebb van. A laptopok között ez a legjobb teljesítményű, ennek van a legnagyobb képernyője és billentyűzete és ez nyújtja a legtöbb szolgáltatást. Alkalmas otthoni és irodai használatra, különböző játékok futtatására, zene- és videószerkesztésre, és egyéb számításigényes feladatok elvégzésére is.

A választott notebook jellemzőivel kapcsolatban szinte mindig kompromisszumot kell kötnünk - hogy milyen tulajdonság javára, az igényeinktől függ. Az eladók egy része több konfigurációs lehetőséget is felkínál. Alább a legfontosabb tulajdonságokról írtunk össze néhány hasznos információt.

Processzor
CPU-nak (Central Processing Unit, központi feldolgozó egység) is szokták nevezni, ez a számítógép "agya". A laptop legfontosabb áramköre fogyasztáscsökkentő, az akku élettartamát ezzel növelő funkciókkal. A laptopok sokféle processzort használhatnak attól függően, mire specializálódtak.

Memória
Minden számítógép vagy laptop rendelkezik egy eredetileg beépített memóriaegységgel, ezt RAM-nak (véletlen hozzáférésű memória) vagy rendszermemóriának is szokták nevezni. A gépek mindig az éppen futó programok adatait tárolják itt. Ahhoz, hogy eldöntsd mennyi memóriára van szükséged, tájékozódj a használni kívánt operációs rendszer helyigényéről, és gondold át, milyen programokat szeretnél majd használni. Ha sokáig szeretnéd laptopodat használni, figyelj oda a jó bővíthetőségre: általában a memória lesz az első dolog, amit bővíteni szeretnél majd a gépeden.

Képernyőméret
A még mindig gyakran hagyományos CRT (katódsugárcsöves) monitorokkal használt asztali gépekkel ellentétben a notebookokat minden esetben LCD-vel (folyadékkristályos képernyő) adják. Ezek mérete változó: 10.6 inchtől akár a hatalmas 20 inches átlóméretig mindenfélét lehet kapni. A képernyő nagysága az egyik legfontosabb tényezője a laptop teljes súlyának. Ahhoz, hogy kényelmesen lásson egy 1024x768-as felbontású Windows-asztalt, a legtöbb embernek egy legalább 14.1 inches kijelzőre van szüksége. Régebben sok különböző élességű, színkészletű, és fényességű LCD volt kapható, manapság már szinte az összes egyformán jó minőségű. Sajnos nem nagyon szokták tájékoztatni a vásárlókat a képminőségről, de ha számodra fontos, hasonlíts össze több laptopot is ilyen szempontból egy helyi számítástechnikai boltban.

Először azt döntsd el mekkora merevlemezre van szükséged, ez attól függ, mennyi adatot kell eltárolnod. Gondold át, mire fogod használni a laptopot. Csak a legalapvetőbb funkciókra van szükséged, vagy nagyobb igényeket támasztanak a laptopon elvégzendő feladatok?

Merevlemez
Ez egy mágneslemez, amire a programokat és különböző fájlokat véglegesen elmenthetjük: megmaradnak amíg ki nem töröljük őket - vagy amíg a lemez el nem romlik. A laptopok merevlemezei akár 120GB adat tárolására is képesek lehetnek, de ezek a meghajtók már nagyon sokba kerülnek, legtöbb esetben csak 60GB-os vagy 80GB-os merevlemezt használnak. Ezek bőven elegendőek, ha nem akarsz hatalmas mennyiségű zenét és videót tárolni a notebookodon.

CD és DVD meghajtók
A notebookok többsége, még a legolcsóbbak is, tartalmaz egy beépített vagy külső, USB-kábellel csatlakoztatott CD-RW/DVD meghajtót: így írhatsz CD-ket, vagy nézhetsz CDken/DVDken filmeket. A drágább modellekben DVD-író is van, amivel már nagyobb mennyiségű információt tudsz DVD-kre kiírni.

Cserélhető vs. rögzített
A legolcsóbb notebookoknak rögzített (beépített) meghajtóik vannak. Ha veszel például egy laptopot egy rögzített DVD-ROM meghajtóval, már nem válthatsz másikra, amíg ugyanazt a notebookot használod. Ugyanakkor egy cserélhető meghajtó rugalmas megoldást nyújt: például a DVD-ROM-ot lecserélheted egy DVD/CD-RW meghajtóra, vagy bármilyen másik optikai lemezkezelő egységre. Ha megengedheted magadnak, mindenképpen egy cserélhető meghajtót ajánlunk. Azt sem árt tudni, hogy a legkisebb típusok nem mindig tartalmaznak optikai meghajtót (se rögzítettet, se cserélhetőt), inkább külső eszközt használnak.
A külső meghajtók kábelekkel kapcsolódnak a notebookhoz, kibővíthetik a tárhelyet, illetve ha nincs beépítve a laptopba eredetileg optikai meghajtó, pótolhatják azt. Természetesen sokféle alakban és méretben kaphatóak. A többségük USB vagy FireWire kábelekkel csatlakozik a gépedhez. Külső meghajtó lehet pl. floppy, CD-ROM, DVD/CD-RW kombó, DVD-ROM, DVD-RW, merevlemez és még sok egyéb eszköz. Többé-kevésbé ide tartoznak a pendrive-ok is: ezek közvetlenül a laptop USB portjára csatlakoznak. Ezek a kis meghajtók kiválóan alkalmasak kisebb adatmennyiségek notebookok vagy notebook és PC közti átvitelére, ráadásul használatuk sokkal kényelmesebb, mint az adatok CD-re írása. Sok esetben minden szükséges meghajtó gyárilag be van építve a laptopba, de előállhat olyan helyzet, ahol szükséged lehet külső egységekre.

Ahhoz, hogy tudjál e-mailezni, a neten szörfölni és hogy megoszthasd másokkal is fájljaidat a hálózaton keresztül, a laptopodnak szüksége van hálózati kapcsolatot létrehozó és fenntartó eszközökre. A kapcsolat létrejöhet modem, Ethernet- vagy vezetéknélküli összeköttetés (WLAN, WiFi) segítségével.

Egyéb kiegészítők
Miután kiadtál néhány százezer forintot magára a gépre, lehet, hogy nem szívesen költekezel tovább és megelégszel a gyártó által adott egyszerű táskával. Ezekben általában nincs belső zseb, és nem jár hozzájuk kitömött vállpánt sem. A felmerülő kényelmetlenségek (pl. vállpánt nagyon vágja a vállad, minden kiegészítő össze van egybe ömlesztve stb.) lehet, hogy megváltoztatják véleményed egy jobb, kényelmesebb, és strapabíróbb táska szükségességéről. A legfontosabb jellemzői egy olyan táskának, amire már érdemes költeni: kitömött vállpánt, megerősített sarkok, kiképzett zsebek a hálózati adapterhez, a pótakkumulátorokhoz stb.

Ha a laptopod sokat fogod használni utazás közben, szerezd be a lehető legnagyobb kapacitású akkut, amit csak a kiválasztott notebookhoz kapni lehet, vagy - ha tartasz az extra súlytól, ami a nagyobb akkuval jár - vegyél egy tartalék akkumulátort. Áruk 15-50 ezer Ft-ig terjed, de megérik a plusz költséget, ha előfordulhat, hogy két-három óráig nem jutsz konnektorhoz használat közben. Ha éppen útközben akar lemerülni a notebookod, jól fog jönni az a pótakkumulátor. Viszont ha ritkán utazol a laptopoddal és javarészt hálózatról táplálod, nincsen rá szükséged.

Órákon át dolgozni mindössze egy pöcökegérrel vagy egy touchpaddel elég megterhelő a kéznek, a csuklónak és az alkarnak. Sok vesződségtől kíméled meg magad, ha nem egy apró notebook-egér vásárlásán spórolsz . Könnyű, olcsó - már 3-4 ezer Ft-ért jókat lehet kapni - és USB-vel csatlakozik a laptophoz. Ugyanez vonatkozik a notebook saját billentyűzetén való hosszú távú gépelésre: ha íróasztali munkára szánod a notebookodat, kíméld a csuklódat, és szerezz be egy USB billentyűzetet. Ha pedig jobban szereted a vezeték nélküli megoldásokat, szerezz be rádiós kapcsolattal működő egeret és billentyűzetet.

Forrás: Civilia Világa 2008/2

<< vissza

 

Főoldal | 1%-os kampány | HÍE Egyesület bemutatkozik | HÍE Egyesület tevékenysége | Ajánlott könyvek | Hasznos információk | Non-profit Akadémia | Levél nekünk | Partnereink | Impresszum | Oldaltérkép | Érettségi