Híd Egyesület
Híd Egyesület Non-profit Akadémia
Híd Egyesület: képzés, felvételi, érettségi

2009-től már csak elektronikusan nyilatkozhatnak az 1%-os adományok felhasználásáról a civil szervezetek.

Az idei évtől a civil szervezetek számára elkerülhetetlen lesz az internet és az elektronikus ügyvitel alkalmazása és az ezzel kapcsolatos folyamatos tájékozódás, amennyiben szeretnének hozzájutni a részükre felajánlott 1%-os adományokhoz. Valamint 2009-től kizárólag az Ügyfélkapun (APEH eBEV portál) keresztül - tehát nem sajtó útján, hanem ingyenesen - kell nyilatkozni az előző évi 1%-os adományok felhasználásáról.

2009. augusztus 10-től letölthető az APEH hivatalos honlapjáról az a közlemény, amelyet a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 6. § (3) bekezdése alapján a civil kedvezményezetteknek 2009. október 31-ig kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül kell megküldeniük az állami adóhatóság részére.

A közleményben a civil kedvezményezetteknek a tárgyévben (idén a 2008-as évben) a részükre átutalt SZJA 1%-os összeg felhasználásáról kell számot adniuk. Ebben nem kell feltüntetni azon összegeket, amelyeket az állami adóhatóság a tárgyévet (2008. év) megelőzően utalt ki. Ezen összegek felhasználására nem vonatkozik a 3 éves felhasználási korlát, így az ezekről szóló információkat nem ebben a közleményben, hanem a felhasználás évének október 31. napjáig, sajtóközleményben kell nyilvánosságra hozniuk. A sajtóközlemény egy eredeti példányát az elévülési idő végéig (a megjelenés évének utolsó napjától számított 5 évig) meg kell őrizniük.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az állami adóhatóság által továbbított közleményeket a civil szervezetekkel foglalkozó internetes honlapján 2009. november 30-tól legalább egy évig ingyenesen közzéteszi.

A saját honlappal rendelkező kedvezményezettnek a közleményét el kell helyeznie weblapján 2009. december 15-ig, és azt onnan legalább egy évig nem távolíthatja el.

Amennyiben a közlemény nem kerül benyújtásra az állami adóhatósághoz, vagy közleményében valótlan adatot közöl a kedvezményezett, az adóhatóság határozattal kizárja a szervezetet - a határozat jogerőre emelkedését követő rendelkező évben - a felajánlásokból történő részesedésből.

További információ a www.apeh.hu oldalon található.
Nyomtatványok és nyomtatványkitöltő program elérhető innen: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany

<< vissza a Hírekhez